De Ceuvel
Amsterdam, Netherlands
Project author:
edit
follow
share on:mail linkcopy link to clipboardShare via LinkedInShare via TwitterShare via FacebookShare via Facebook
A temporary settlement designed to regenerate an urban wasteland

image: Martijn van Wijk | CC-BY-NC-ND_black.png some rights reserved
i
Category:
urban planning
Phase:
under construction
Design:
urban design and concept: space&matter | architecture: space&matter | landscape design: DELVA landscape architects | Community management: Marjolein Smeele | Financing: Jeroen Apers
Updated:
15 August 2020
introduction

In Amsterdam, an ambitious team is making their innovative ideas come true on the riverbanks of the Van Hasseltkanaal. This is the successful story of the regeneration of land and material: the multidisciplinary project “De Ceuvel”. A temporary eco-community of refurbished houseboats, built on a former shipyard.

It is a clever idea: clean the polluted soil with plants and place refurbished houseboats on the green site as workspace for creative and social enterprises. Initiated in 2010, construction started in the spring of 2013 and will be completely finished in the summer of 2014. For a period of ten years, this piece of former wasteland will house a “purifying garden”, over ten workspaces, plus a research lab where sustainable methods are tested, to eventually leave a cleaner site.

The initiators have designed a multidciplinary team[1] to entered the competition of Amsterdam Noord with their clever idea. They won and soon after, specialists joined in and all parties connected their skills and innovative ideas. Besides the two initiating firms, the main team now also includes Metabolic and DELVA Landscape Architecture, to design respectively the Cleantech Playgound and phytoremediation park. Supported by several other partners and volunteers, they are turning the polluted brownfield into a pilot project of how innovative ideas can build a better future.

read more >
< read less
cultural and social context

Traditionally, the future for such an attractively located plot of land, would be sale, mechanical sanitation and construction. The municipality of Amsterdam decided to act different. It was Amsterdam Noordwaarts, part of the municipality that offered this piece of land in a competition. To be used for ten years, without rental costs. Due to the bad conditions of the soil, not many competitors dared to take the risk. The innovative idea of Glasl and Smeele brought an unexpected logical solution.

The successful translation of this idea into reality, is also due to the organization structure. The development of the project is defined as top-up, rather than the common top-down or bottom-up, by Sanderine van Odijk, from sustainable development agency Metabolic. She explains this approach as following: ‘There is a steering group, which sets vision and is leading the project. Volunteers help and together they create a community. For and by people’.

read more >
< read less
materials and building techniques

Waste land and materials are used to build something with value and beauty. Due to the polluted soil, the team decided to use houseboats with a steel or concrete base and construct the winding boardwalk on poles to avoid direct contact with the soil. Many sustainable solutions are integrated, making the individual houseboats interact with each other and the site, creating the desired eco-system model.

read more >
< read less
earth and climate

The project De Ceuvel is located on a river bank in Amsterdam, a Dutch city with sufficient rainfall for the “green sea” to grow. This green see consists of purifying plants which extract the poison from the ground. After the project leaves the site, the soil will be cleaner.

image gallery
panorama de Ceuvel

image: Martijn van Wijk | CC-BY-NC-ND_black.png some rights reserved
i
Pathway between the house boats.

image: Martijn van Wijk | CC-BY-NC-ND_black.png some rights reserved
i
Pathway between the house boats.

image: space&matter | © all rights reserved
i
Community cafe de Ceuvel.

image: public domain
i
Building the pathway between the houseboats.

image: Jonathan Mechanicus | © all rights reserved
i
Reclaimed houseboat is being loaded on site.

image: space&matter | CC-BY-SA_black.png some rights reserved
i
Two houseboats are loaded.

image: space&matter | CC-BY-SA_black.png some rights reserved
i
Visulization of the plan.

image: space&matter | DELVA landscape architects | © all rights reserved
i
Visulization of the plan.

image: space&matter | DELVA landscape architects | © all rights reserved
i
technical drawings
Purifying the land - step 1

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Purifying the land - step 2

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Purifying the land - step 3

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Purifying the land - step 4

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Purifying the land - step 5

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Technical implementation - infrastructure

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Technical implementation - established scenario

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Technical implementation - D.I.Y. scenario

image: Delva Landscape Architects | © all rights reserved
i
Location
show earth plate boundarieshide earth plate boundaries
comments

You can share your thoughts and ideas in our comment section below.
Please note that all sections are reviewed for the purposes of moderation.