The #GC2022 finalists are out! Read more.

search
×
menu
login
donate
Arts and Trades Workshop "La Perseverancia"
Jojutla, Morelos, Mexico
Written by:
follow
share on:mail linkcopy link to clipboardShare via LinkedInShare via TwitterShare via FacebookShare via Facebook
TAO "La Perse"

image: RAF | © all rights reserved
i
Category:
emergency shelter
Phase:
in use
Design:
Taller de Arquitectura Ciudadana
Updated:
6 December 2022
introduction
The Arts and Crafts Workshop "La Perseverancia" is the result of multidisciplinary and collaborative work between academia and organized civil society in the face of the emergency caused by the earthquake of September 19 2017, which caused significant damage to the infrastructure in the center of the country. This 140m2 construction workshop is located in a sports facility in Jojutla, one of the municipalities most affected by the earthquake.
Equipo TAAC

image: Rodrigo Alonso González | © all rights reserved
i
cultural and social context

Jojutla is a town in the state of Morelos, Mexico, located within a 40 minute-drive from the metropolitan area of Cuernavaca. This urban settlement was one of the most affected by an earthquake that occurred in the centre of the country on September 19th of 2017. According to official information, it claimed the lives of 73 people, partially damaged or destroyed 55 schools, totally destroyed 952 houses and damaged 1628. At the state level, 350 religious sites were damaged and 259 heritage buildings suffered a diversity of impacts.

Jojutla, Foto aérea

image: © all rights reserved
i
Ubicación del Taller en La Perse

image: © all rights reserved
i
Casa después del sismo

image: © all rights reserved
i
S19

image: © all rights reserved
i
19s

image: © all rights reserved
i
Vivienda después del 19s

image: © all rights reserved
i
Capacitaciones vecinos

image: © all rights reserved
i
Comunidad

image: © all rights reserved
i
Diagnóstico comuniatrio

image: © all rights reserved
i
DC2

image: © all rights reserved
i
DC3

image: © all rights reserved
i
read more >
< read less
earth and climate
The project of approximately 148 m2, was designed following some principles: flexibility, lightness, open and natural. It is oriented according to the existing north-south buildings to take advantage of the air currents and guarantee the greatest thermal comfort. The project is attached to one of the walls of an existing gallery with a gap of 40 centimetres, which reduces solar incidence on a façade, as well as linear metres of wall. Likewise, the patio where the project is located has a natural slope towards the west, where the Apatlaco River is located. Given the risk of flooding, the project was located on the highest part of the patio which is precisely next to the existing galley. Simultaneously to the participatory design workshops and the architectural proposal, a soil mechanics study was undertaken. This study revealed that the concrete slab of the patio was planted merely 30 centimetres above a bed rock. This made the foundation work easier as there was no need to fill up the subsurface. Due to the risk of flooding and in order to optimise financial resources, two different foundation systems were used. The longitudinal half (East), closer to the wall of the existing galley, used a strip footing system that also serves as retaining wall and supports a concrete slab, which in turn will provide a finished floor that will facilitate cleaning. The other half of the project will be planted from a floating or elevated structure made of steel and wood beams. Being closer to the lower slope of the patio, it will be around 40 centimetres above the floor level, which will lower the possibility of water damage. The project is divided into six modules of 24 m2 (6 by 4 m), out of which 4 modules can be enlarged or reduced through internal partitions, responding to spatial configuration needs depending on the activity and the number of participants. Two of these modules (norwest and southeast) work as thresholds with the exterior, where semi-open activities can be carried out. This will be a space that invites people to enter the interior halls and that have a natural atmosphere allowing the local vegetation to be present or able to be seen from inside. One of the modules of the interior halls was designed as a kitchen space, which is why it is well equipped for this purpose, as well as with a concrete surface and drywalls for ease of cleaning and the placement of the service lines. The last 3 modules were conceived as flexible spaces and even when they are divided, they can be integrated into a large hall to accommodate more people. It is in these modules where the cabinets and closets are located, in order to store the tools and materials of each workshop group. The environmental conditions of Jojutla, due to its high temperatures and humidity most of the year, obliged the creation of an exterior envelope that was permeable, not only visually but also to air currents. Different panels for the envelope were designed keeping in mind its location and thermic properties, as well as maintenance, lightness and the use of local materials. However, two factors were critical: the involvement of the community and the use of local materials or debris caused by the earthquake. Three panels were conceived and designed so that the inhabitants could participate in their construction process: gabion wall (filled with earthquake rubble with a symbolic meaning of reconstruction), reed walls ( local material and easy to install), bahareque wall (using the traditional system of mud with straw which anyone can undertake). Finally, a panel with shade net pointed towards the semi-open natural modules, and finally the construction system of drywall for the kitchen area.
Muro de Gavión

image: RAF | © all rights reserved
i
Interior

image: RAF | © all rights reserved
i
Participantes

image: RAF | © all rights reserved
i
image gallery
Alumnos en prefabricación

image: RAF | © all rights reserved
i
Alumnas soldando

image: RAF | © all rights reserved
i
Equipo de trabajo

image: RAF | © all rights reserved
i
Trabajo en sitio

image: RAF | © all rights reserved
i
Alumnos en sitio

image: RAF | © all rights reserved
i
Trabajo de obra

image: RAF | © all rights reserved
i
technical drawings
Ubicación y Datos

image: © all rights reserved
i
Planta Arq

image: © all rights reserved
i
Sección

image: © all rights reserved
i
Explotado

image: © all rights reserved
i
Detalle Constructivo

image: © all rights reserved
i
external links
Location
show earth plate boundarieshide earth plate boundaries
Explore more inspirations
Keyword:
earthquake (20)
development cooperation (45)
participation (113)
community (140)
prev
  •  housing
    E.V.A. Self build eco-village
    Pescomaggiore, Italy
  •  housing
    Nqibikan Village Reconstruction
    Yogyakarta, Indonesia
  •  housing
    Design Home Solution
    Delhi, India
  •  education
    Cassia Co-op Training Centre
    sungai penuh, kerinci, Indonesia
  •  education
    Tipu Sultan Merkez
    Jar Maulwi, Pakistan
  •  urban planning
    Arg-é Bam
    Bam, Iran
  •  education
    Baan Nhong Bua School
    Chiang Rai, Thailand
  •  religion & memorial
    Adobe Heritage Restoration
    Malloco, Calera de Tango, Chile
  •  education
    "fo(u)r friends" himalaya school extension
    Dhoksan, Nepal
  •  housing
    Le Village Noir
    Gatlang, Nepal
  •  education
    College Mixte Le Bon Berger
    Montruis, Haiti
  •  education
    The Yangri Hope Project
    Yangri Village, Nepal
  •  housing
    Fujian Tulou
    Fujian, China
  •  education
    Bamboo Kindergarten
    Tasikmalaya, Indonesia
  •  meeting place
    Mapungubwe Interpretation Centre
    Mapungubwe, South Africa
  •  housing
    Rehabilitation of Thao
    Sun-moon lake, Taiwan
  •  education
    Siddhartha Primary School
    Bimire village, Nepal
  •  meeting place
    Chamanga Cultural Center
    Chamanga, Ecuador
  •  housing
    Integrated People-driven Reconstruction
    Banda Aceh, Indonesia
  •  work & business
    Sembalun Bamboo Youth Development Centre
    Lombok, Indonesia
next