shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

This building in the north of Bangladesh serves as a community center. The architectural starting point was to realize a building using materials and skills from within a 25 km radius from the site. The drive was to encourage locals to become aware on the basic principles of sustainability.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

The Dutch foundation Pani commissioned the architectural office to design an educational building in the north Bengal town of Rajarhat. The architects couple embraced this pro bono assignment coming from ideological motives and knowledge sharing. Thus realizing an environmentally friendly building that contributes to the community in a significant way. We want to improve the hygiene and work on education. Reduce child mortality and ensure economic independence.

The main goal is to train people and become autonomous eventually making the foundation superfluous. This begins with learning the necessary skills required for long-term planning and develop confidence in the future and by gaining knowledge and skills to practice a profession.

Together with the locals we look at what products are needed. Underprivileged are then educated how to make and sell these products locally. The concept is to combine and optimize local techniques with local materials. For this the strategy is to participate in the evolution and modernization of the local construction processes without a rupture in the ‘’know how’’ of the population.

The building techniques use for this project are also very easy to learn and diffused by the main contractor, which will contribute to the local construction modernization.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

During the design process attention was mainly focused on locally available materials, skills and weather conditions. Bamboo, hand-shaped brick, Mango wood, reused steel, local mortar and wafer-thin recycled corrugated panels are the main materials used in the building. The drive was to encourage locals to become aware on the basic principles of sustainability and durable building concepts. In effect close to zero electricity or fossil fuels were used during construction and other necessities required for erecting this building.

In the North of Bangladesh buildings are almost all constructed with bricks, so we propose also the use of bricks but in an optimized and locally unknow brickwork bond that doesn’t require whole-brick walls for stability, minimizing the costs and maintaining the main advantage, the use of local materials and craftsmanship.

U-shaped brick columns support the South facade of the building, thus creating a row of small vertical windows. Ultimately, this can be understood as a single stone wall, a great saving on construction costs, time and labor. The dimensions are chosen with great care, in such a way that direct sunlight into the classrooms is minimized still providing in optimal daylight illumination. This application of local bricks is less expensive and reduces the use of construction wood by combining bamboo with thin concrete floors. This minimizes the shortage of wood in Bangladesh as well future maintenance costs.

Although bamboo is seen as an inferior material in the region, the architects have chosen to make the whole roof construction out of it. Even the walls and French doors of the workshop are cladded with it! Thus being a reference to the bamboo bicycle frames that are made here.

Show more
Show less


earth and climate Edit

From a bioclimatic point of view the orientation of the building allows to emphasize the natural cross ventilation. The roof of the building is suspended to both sides (East and West) providing shade, protecting the biggest openings against rain and collecting rainwater into the courtyard. Also the use of nearby ponds for natural draft to cool the classrooms was taken into account in the design.

Some biomimicry elements are put on the test here! The interior walls are coloured in light blue, a hue that flies shun. The splay of the classroom windows are painted yellow, a hue that specific insects dislike. Yellow has been also used on exterior walls. It refers to the flowers of the mustard plant, a crop that colors large parts of the country from December to January. Grey and black are the other shades, which in turn refer to the color of the Bengal earth before and after rainfall.

Show more
Show less




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Pani community centre
Description: community centre
Category: education
Design: SchilderScholte architects
Consultants: Dick van Gemerden
Building status: in use
Construction period: 2013-2014
Location: Rajarhat, Bangladesh
Coordinates: 25°48'2.3'' N, 89°32'43.4'' E
Tags: local resources, development cooperation, community practice, bamboo, bricks
Project ID: 527
Published: 23 June 2015
Last updated: 25 June 2015
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (203):
prev
next
  • homeproject1
    Bahia house
    Incorporate traditional architecture, local cli…
    Design: Marcio Kogan
    Location: Salvador, Brazil
  • homeproject2
    R-Urban
    Community engagement for sustainable urban living.
    Design:
    Location: Colombes, France
  • homeproject3
    Community Bamboo Footbridge
    Community-built 23 meter span bamboo footbridge.
    Design: Andrea Fitrianto
    Location: Davao City, Philippines
We like this project