shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Cattlefield Village Primary School is in a mountainous region of western Yunnan Province, China. The original school was built in 2010, in partnership with KPMG foundation, NGO’s and local government. It serves students from seven local villages, with the furthest village a 90-minute walk from the site.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Together with compulsory education, access to decent hygiene is a critical issue in this context. The existing toilet and shower block were in poor condition, and the shower block was unwelcoming and rarely used.
With charity partners providing programmes that teach the importance of hygiene, the design brief was to provide better facilities for the students to develop a washing habit, which can last throughout their lives. The architecture aims to be both sensitive to its origin and engaging to its users, and at the same time work effectively within the budget of a charitable project.



materials and building techniques Edit

In addition to the local bricks, the main finishes are pebbledash and tiles, to protect the building exterior. On the interior, wet areas are tiled, using basic colours to differentiate the sexes. Chosen materials are readily available in the region and use methods familiar to the local contractors. As well as helping to keep the construction costs low, it also makes the building easier to maintain in the long-term.

Show more
Show less


earth and climate Edit
Show more
Show less


external links Edit


comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Hygiene Station for Cattlefield Village School
Description: A shower and toilet facility for a rural village school
Category: health & sanitation
Design: DOMAT
Building status: in use
Construction period: completed April 2017
Location: Yunnan, China
Coordinates: 24°2'11.2'' N, 99°32'24.4'' E
Tags: education, bricks, cli­mate, community, local resources
Project ID: 745
Published: 3 July 2017
Last updated: 10 August 2017
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (191):
prev
next
  • homeproject1
    FAVA School for Individuals with Autism
    Voz Alta Autistic Foundation's headquarters and…
    Design: Urban-Think Tank
    Location: Caracas, Venezuela
  • homeproject2
    School by the Lagoon
    Reclaiming lagoon using tsunami debris to re-bu…
    Design: Contemporary Architecture
    Location: Maligakadu, Sri Lanka
  • homeproject3
    Primary School Gangouroubouro
    School ensemble
    Design: LEVS architecten
    Location: Gangouroubouro, Mali