shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

In the periphery of a town 20km far from the capital of Republic of Mali, between tall mango trees carefully preserved, a public library completed with an informatics room has been designed onto a triangular shaped terrain. The main use is mainly intended for young boys and girls between 12 and 18 years old. The project arises inside a bigger picture of collaboration within the existent public structures for education operating on the territory. The library is unique in its genre. In fact the ultimate goal is to improve the educational quality by providing spaces to enjoy activities and receive support for reading, in-depth analysis of the culture, informatics courses, and possibilities for the youngsters to use internet connection to have further access to global knowledge resources.



image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Inside the volumes and on the wall surrounding the area are local paintings centered on educational themes regarding learning and local culture. Those paintings are illustrated by the recovery of drawings of the old cultural tradition called Bambarà executed by the local artist Alphonse Traorè.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

A thin folded metal sheet covers and connects the composition of different simple volumes. The volumes play on the role of the trees to channel the view from the inside towards the outside. The entry to the building is a courtyard delimited by existent trees carefully preserved as resource -from the place-for the place, and it is also the main atrium of the whole complex.
The outdoor spaces for reading and teaching are shaded partially by roof sheet protruding from the volumes. However the main shadow is supplied by the vegetation, essential in contributing in a natural climate control.



earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Quarter Library in Katì Cokò
Description: Library committed by C.E.I. Conferenza Episcopale Italiana
Category: education
Design: Emilio Caravatti, Matteo Caravatti
Consultants: Andrea Carmignola, Alessandra Damato, Emanuele Panzeri, Maddalena Merlo
Building status: in use
Construction period: 2003- 2004
Location: Bamako, Mali
Coordinates: 12°44'38.7'' N, 8°4'21.3'' W
Tags: bricks, participation, education
Project ID: 376
Published: 21 May 2013
Last updated: 26 July 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (132):
prev
next
  • homeproject1
    My mango home
    Temporary home for street children
    Location: Kampala, Uganda
    Needs: funding supportpromotion
  • homeproject2
    Catenarius
    An experimental brick dome for rural communities.
    Design: Ramiro Alexander Meyer Cáceres
    Location: Paraguay
  • homeproject3
    Wenzai True Jesus Church-Our Pray Room
    This place was originally an old abandoned pigg…
    Design: TJC Arch Studio
    Location: Changhua, Taiwan