shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

It lies between the lifts in Ramundberget ski resort. On a small hill where the tree line meets the mountain.

The building finds its place between slow growing birch trees, brooks and rocks. A location that emphasises the buildings relation to the nature, summer and winter. From this site you have a wide view over well-known mountains in Sweden. You see no other buildings from the site.

The Facade material is given by the surrounding nature, birch logs stands like a huge protecting screen towards the Nordic icy winds. The same material is applied for the restaurant both in exterior as well as the interior. The round shape is natural in the in exposed situation. And it lets the snow stay on the façade. It lets the cold winds pass and it offers maximal view contact from the inside It open its embrace forming a protected outdoors space where you can sit in the sun towards the white mountains.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Tusen is the Swedish word for thousand that is the altitude for the restaurant in meter above the sea level. The location Ramundberget is a well established, genuine, small ski resort with a strong brand. Since 1936 an increasing number of people have visited Ramundberget to experience the nature, hike or ski in the tracks in the mountains nearby.

After some alternative locations, the design team chose a site with a nice view - an easy accessible plot for skiers in all weather types and where the low standing sunbeams could reach this spot in February/March. The first sketches showed a protecting leaning fence integrated with the building. A structure that could let the winds pass with an opening towards the sun in the middle of the day.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

Due to the site's inaccessibility, prefabricated elements were chosen to enable a relatively quick building process. The foundation is made of concrete-filled steel piles to do the least damage to the environment.

There were many challenges due to this not-easy-accessible location. The first was to build a temporary structure to come up with building materials, later in the winter, all the material has been run up with a converted piste machine.

The restaurant has its own system for wastewater treatment, and it gets its own water from a source in the ground nearby. The same contractor was responsible for geothermal, drilling for water and drilling for the foundation of the building.

The building is warmed up by ground heating and heat exchangers take care of the warmth from the air and water. To top up during really cold days electrical heating is used. In the summer when it is closed for skiers everything is turned off.

Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Tusen Restaurante
Description: A restaurant serves skiers built by locally available materials.
Category: public & culture
Design: Murman Architects, Sweden
Building status: in use
Construction period: 2008 –January 2009
Location: Ramundberget, Sweden
Coordinates: 62°42'15.8'' N, 12°23'5.2'' E
Tags: cli­mate, energy, landscape, timber, local resources
Project ID: 325
Published: 28 December 2012
Last updated: 6 January 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (134):
prev
next
  • homeproject1
    Hen House
    A small holiday house located in the township o…
    Design: Rural Design
    Location: Fiscavaig, Isle of Skye, United Kingdom
  • homeproject2
    Preparatory Academy Energy Lab
    envisioning a built environment that is fully i…
    Design: Flansburgh Architects
    Location: Kamuela, Hawaii, U.S.A.
  • homeproject3
    Izba
    Traditional Russian countryside dwelling.
    Design:
    Location: Moscow Oblast, Russia