shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Masterplan ‘Huis te Wiel’ is a carefully thought-out composition of an existing farm with two newly constructed residential buildings and an outbuilding.

The additional structures form a new courtyard on the location where two centuries earlier stood the castle Huis te Wiel. The design concept expresses the idea of a contemporary home site, in which the versatile and rich history of the country estate’s is still visible.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

The whole project can be read as a revitalization of the country side. After the area lost its original agricultural function, the former orchard function of the site was no longer profitable.

The addition of two new buildings have turned the site into a contemporary estate whilst restoring the typical and regional appearance of the area. The estate now gives place a new housing typology, in which three elderly couples occupy private homes but share a communal courtyard. This generates a sense of collectivity which generates a value of surplus. The outbuildings are made to accommodate a future caretaker, when needed. In its new form, Huis te Wiel is a response to the ongoing process of the aging population. It brings an answer to the need for new living conditions for the generation of our parents.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

The courtyard and composition of the buildings communicate with the historical site of Huis te Wiel as a manor. The materialization of the new buildings however refer to the agricultural context of the site.

With the aspiration of designing a restrained and barn-like building, NEXT architects opted for a simple architectural design in which all the new constructions were made out of a repetition of steel trusses into a zinc roof. The facades are made out of a wooden cladding and finished in black with sustainable Plato wood. The black color refers to the Betuwe area, where black barns are a common sight.

Show more
Show less


earth and climate Edit

The main energy source of the premises is the use of a geothermal heating system, that provides both space heating and air conditioning.

Like a refrigerator or air conditioner, the systems uses a pump to force the transfer of heat from the ground to the house. The ground-source heat pump uses the shallow ground as a source of heat, thus taking advantage of its seasonally moderate temperatures.

Plato wood, used in the facades of the new structures, is a thermally treated wood, developed as a sustainable alternative for tropical hardwood. The main effect gained by heat treatment of wood is reduced hygroscopicity, thereby creating an increased resistance to different types of biodegradation and improved dimensional stability, without the use of chemicals.

Show more
Show less




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Huis te Wiel
Description: Restoration and repurpose of an existing farmhouse.
Category: housing
Design: NEXT architects and Claudia Linders with Cor Kalfsbeek and Thijs van Hees
Building status: in use
Construction period: 2006-2008
Location: Eck en Wiel, Netherlands
Coordinates: 51°58'11.1'' N, 5°27'7.2'' E
Tags: wood, energy, repurpose, reuse building
Project ID: 333
Published: 24 January 2013
Last updated: 28 January 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (70):
prev
next
  • homeproject1
    Stade fishermens net huts
    Design:
    Location: Hastings, East Sussex, UK
  • homeproject2
    living root bridge
    Centuries old bridge, grown from tangled roots
    Design:
    Location: Mawlynnong, India
  • homeproject3
    Eco-Sustainable House
    A suburban wooden house designed-built with res…
    Design: Djuric-Tardio Architectes
    Location: Antony, France
We like this project