25
shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Kampong Maligan is a small village surrounded by a Forestry Reserve, in
the Sipitang region of southeast Sabah, Malaysia. Although Malaysia is one of
S.E. Asia’s most developed countries, the resource-rich eastern states of Sabah
and Sarawak still suffer from a lack of education and opportunity. Development in
these states has been largely driven by NGOs and community organisations. The
Avantha Foundation Malaysia has been supporting the communities in the
Western District of Sabah to establish community enterprise and environmental
conservation.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

The design team involved all members of the community in the design and
construction process. During the design phase, the Tagal committee taught the
design team all about the Tagal system, the spatial requirements of the project,
and design features traditionally implemented in their tribal (Murut) culture. The
design team used locally sourced materials and design sustainably, but was also
conscious of not encouraging inappropriate technology transfer. The close
collaboration with the Tagal committee at this early stage resulted in the best of
both innovative construction techniques and cultural values. We hope that this
collaboration will mean that the construction techniques are more likely to be used
in the community’s future projects.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

Structural bamboo, as well as woven bamboo was used in construction.
Although this natural resource is readily available, it is rarely used, as there is no
known reliable treatment method. During the build process, villagers were taught
how to treat the bamboo with Borax solution, as this was deemed the most
appropriate method for their location.

Show more
Show less


earth and climate Edit

Sabah has a humid, tropical climate with no prevailing wind and often little
breeze. Cross ventilation and stack ventilation are of paramount importance. The
mono-pitched roof combats this lack of natural air movement to create a thermally
comfortable space within the building by providing an outlet for heated air to
escape. Open weave bamboo panels on the north and south elevations allow
cross ventilation of air that is naturally cooled by an adjacent bamboo grove. The
biocrete wall has an evaporative cooling effect, increasing the effectiveness of
both ventilation strategies.

Show more
Show less


external links Add


comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Make a visible social impact - become a Buildify partner now!

Buildify Architecture in Development

 

Read more
Project details
Project name: Pondok Tagal
Description: Gathering space for the Tagal committee
Category: community
Design: Arkitrek 2014 Design-and-Build Camp; Rory Thor Dickens (Team Leader), James Coe, Putri Haniman, Shafinaz Kamal, Erica Malaguti, Johanna Mayr, Syahrul Syazwani Shaharir, and Revathi Roopini Veriah Arkitrek Staff: Ian Hall, Sarah Greenlees, Rahim Mudin
Building status: in use
Construction period: Construction period: June 23rd – August 27th 2014
Location: Kampung Maligan, Malaysia
Coordinates: 4°12'37.7'' N, 101°58'32.8'' E
Tags: bamboo, community, development cooperation, recycled recources
Project ID: 496
Published: 16 December 2014
Last updated: 16 December 2014
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (171):
prev
next
  • homeproject1
    PLAYSCAPE
    A creative play and learning space on Koh Rong …
    Design:
    Location: Koh Rong Island, Cambodia
  • homeproject2
    PHOOLNA - teachers accomodation
    Housing for teachers and a community hall out o…
    Design: Johannes Sebastian Vilanek
    Location: Sunderpur, Raxaul, India
  • homeproject3
    CASA RANA
    Casa Rana is a foster home for fifteen HIV-posi…
    Design:
    Location: Tamil Nadu, India