2
shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

In the open plain near the Malian village Gangouroubouro LEVS designed a new primary school for the Foundation Dogon Education. The architecture of the school reflects the search for a connection to the local building traditions, culture and function. Compared with the rich architectural areas near the rocky walls in the Dogon area, particularly at this location the plain offers the possibility of a different appearance.

The ensemble consists of a school, blocks with sanitary facilities and a communal outdoor space. The structure of the school building consists of an enlarged front porch of more than 3 meters parallel to the three classrooms. The walls are constructed with newly developed and locally produced hydraulic compressed earth blocks (HCEB) in alternating strips. They determine the rhythm of the facades and provide a cool inside climate. The porch, which is equipped with stone benches on both sides, forms the large terrace of the school.

The roof is constructed of overlapping steel plates, each hanging 1 meter over and creating extra shade spaces. By means of thin steel shaft profiles, the mass of the roof is being transferred to the buttresses. The Poligny rafters stretch across the class rooms and create a free floor surface. Wind forces are prevented from pushing up the roof by a wide stroke of semi-open masonry for ventilation and by the use of several openings of long and narrow windows. The openings in the facade with its tilt window frames are painted in an ochre yellow color. The office and the storage facility have been built with curved roofs and on a smaller scale, corresponding to the function of the space.



image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Add


materials and building techniques Add


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Primary School Gangouroubouro
Description: School ensemble
Category: education
Design: LEVS architecten
Building status: in use
Construction period: March - July 2013
Location: Gangouroubouro, Mali
Coordinates: 14°24'6.4'' N, 3°1'50'' W
Tags: education, participation, earth, mud brick
Project ID: 437
Published: 8 January 2014
Last updated: 13 May 2014
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (162):
prev
next
  • homeproject1
    FAVA School for Individuals with Autism
    Voz Alta Autistic Foundation's headquarters and…
    Design: Urban-Think Tank
    Location: Caracas, Venezuela
  • homeproject2
    Bethel Secondary School
    A school in Burkina Faso
    Design:
    Location: Gourcy, Burkina Faso
  • homeproject3
    Training Center for Mae Tao Clinic
    Building with two classrooms for 40 students an…
    Design: a.gor.a architects
    Location: Mae Sot, Thailand