10
shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

The main challenge of the project was to design a low-cost structure so that each household could afford and then complete the house afterwards by community cooperative fund. People in the community of Prolay Tek have very low income in general and to make the houses affordable was the priority. In the end, people agreed on an incremental solution: a basic structure has been provided, financed with the collective loan, and then each family has completed it according to its availability of funds.

The design process was carried out with the support of students and lecturers from Phnom Penh’s Cambodia Mekong University, part of the Community Architects Network of Cambodia (CAN-Cam whose work focuses on participatory design of low-cost housing with poor communities). The design reflects local housing typologies; the settlement of linear shape has adapted from the previous settlement.

With a feasible proposal, an internal organization, a link to other communities in the city through the Community Development Fund (CDF), and a loan in its hands - the community of Prolay Tek was finally able to negotiate with the local authorities and use such assets to leverage more funds. Indeed, local authorities granted the community the land for an on-site re-blocking to make the housing flood-proof, and also provided the infrastructures (water and electricity).



image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Prolay Tek is a lower-income community located on public land along a canal in Peamro district (Prey Veng province). People started settling here after the fall of Pol Pot regime, in 1979.
They didn’t risk eviction, as the canal is not very much used, but were subject to consistent flooding hazard for six months every year, during the rainy season. Beside this, housing conditions were extremely poor; the houses were on stilts, made of bamboo, wood and thatch.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

The project is made of a long slab of two-storey houses on stilts, reinterpreting the traditional Khmer house, each floor plot of 4x4.8m. In this way, each household can share the foundations with the neighbours, reducing the costs considerably. The shape of the building, as a linear structure, furthermore retains the spatial setting of the previous settlement.

Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Incremental collective housing
Description: A community-driven, low cost housing upgrading.
Category: housing
Design: Communit Architects Network - Cambodia (CAN-Cam)
Building status: in use
Location: Neak Loeang, Cambodia
Coordinates: 11°15'30.6'' N, 105°17'44.4'' E
Tags: crowdfunding, community practice, participation, student participation, low income
Project ID: 388
Published: 21 July 2013
Last updated: 12 August 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (175):
prev
next
  • homeproject1
    vrijburcht
    Pioneering example of a bottom-up, community-le…
    Design: Hein de Haan/ CASA Architecten
    Location: Amsterdam, IJburg, Netherlands
  • homeproject2
    Rural Bayview Village
    Affordable housing, initiated by the community.
    Design: Maurice Cox
    Location: Bayview, U.S.A.
  • homeproject3
    Masoro Village Project
    A pilot housing project aims to empower the loc…
    Design: GA|C Collaborative, design team: Yuta…
    Location: Masoro, Rwanda
We like this project