Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Tugged beneathe Gandolaya Bridge, this humble settlement that hugs the west bank Chode River is an urban gem -- the architecture of these squatter houses detailed the aspiration of the architect who fought to upkeep the life of this village, originally reputed to house poor, unhealthy, undesirable groups of people outcast by the society. 

Connected by intricate alleys and terracing steps (with extremely steep ones too!), the houses are simple, functional and unique. In the spirit of ad-hoc growth, dwellings built reacted very closely to the given topography with shared facilities such as the multi purpose hall [which at any point in time is a library, kitchen, sick bay..], common water points & lavotaries.

 

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Deemed the ‘back-end’ of the city, the squatter village settlement along the river was built on refuse dumps and open sewer. It was originally a place where illegal immigrants (from other parts of the country) and the ‘undesirables’ of the society sought shelter. Despite countless efforts to demolish Kampung Chode due to its notorious reputation, Y.B. Mangunwijaya fought to improve the conditions of the settlement, tackling the most needy members of the community first and pursuing a cooperative arrangement where the community had to work together to build the houses.

Responding largely to site conditions and needs of the inhabitants, the quarters grew organically. In line with the believes to create a sustainable and cooperative community, the only component that was planned was the ‘House of Brotherhood of Neighbours’ (also known as Balai Serbaguna now) – a place for learning, meetings and sharing.

(summarized from Aga Khan Award for Archiecture 1992 project writeup)



materials and building techniques Edit

Some of the dwellings have conical concrete footings supported on the storm drain’s upstands, while some used retaining walls as foundations. Most are raised above ground on pilotis due to poor soil conditions and the steep topography along the riverbanks. Interestingly, these raised platforms allowed livestock inhabitants of multi-coloured chicks to roam about, and were temporary shelves for villagers while they cooked or did their washings.

Post and beam structure with pitched roof is a predominant architecture feature of the buildings. The structures are lightweight timber structures, with some utilizing the “A” frames structure design to provide additional support to the structures, especially those with 2 storeys. Bamboo woven walls and windows allow for spaces within to be naturally ventilated.

Show more
Show less


earth and climate Edit

Characterised by tropical climate, the site receives seasonal heavy monsoon rainfall. Temperature remains relatively consistent throughout the year. Largely humid and warm with a temperature ranging 24 – 32 degrees celcius, it is imperative that the buildings be naturally and well ventilated.





comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Kampung Kali Chode, Yogyakarta
Description: Upgrading an informal settlement, awarded Aga Khan Award in Arch
Category: housing
Design: Yousef B. Mangunwijaya
Building status: in use
Construction period: 1983-85
Location: Yogyakarta, Indonesia
Coordinates: 7°47'50'' S, 110°22'7.7'' E
Tags: low budget, slum, community, local resources, cli­mate
Project ID: 143
Published: 26 October 2011
Last updated: 15 November 2011
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (174):
prev
next
  • homeproject1
    Pile dwellings
    The largest lake village in Africa.
    Design:
    Location: Ganvié, Benin
  • homeproject2
    Pamoja Shell of Steel Housing
    Low-cost housing made of recyclable materials.
    Design: Planning System Services
    Location: Nairobi, Kenya
  • homeproject3
    Kambimoto housing
    In-situ upgrading of slum dwellings focused on …
    Design: Tecta Consultants
    Location: Nairobi, Kenya