shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

The intervention is located on an area of 6,000 m², on Cerro San Juan, the highest point of the city of San Carlos, which is an urban and landscape landmark. The project seeks to facilitate social, cultural and economic interactions in an abandoned and obsolete space, but with great views, and patrimonial and community potential. 

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

The art

To be aware of the spatial construction, not only as a process of manufacturing the physical, but also the aesthetic, particular and expressive imaginary of the moment and circumstances.
The mission of the artist according to Ligia Clark is "To give the participant the object that does not have importance by itself and that will only have it in the measure in which the participant acts". In this way the participation of the user or spectator becomes a co-production, seeing the intervention as a means to provoke generating a collective art.
The first resource was the mural, with which the collective Comando Creativo, from the beginning called the neighbors, to achieve a historical-cultural themed open-air museum, in Madariaga street, which leads to the site.
Further on the hill, the graffiti artist Marco Vialibre integrates the cover of the corridor, the bus and the elevated tanks in a multicolored work. Also, several art workshops are held with volunteers and neighbors of different ages, this is how the court, the interior and the tables of the foodtruck are converted into canvases.
The concrete geometric pieces of EDRO Estudio, arrive at the project as a donation, and are scattered to establish a common dialogue in aesthetics and also landscaping, where the local nursery "Cheo Peña" provides native species and biocontrollers that avoid the presence of mosquitoes.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit
Show more
Show less


earth and climate Add


external links Add


comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Support our crowdfunding Campaign

         

Architecture in Development has kick started the Unboxing Architecture crowdfunding campaign. Your support will help empower communities to create places where they belong and thrive!

Read more
Project details
Project name: Cerro Mirador
Description: Reprogramming of an old police Club into inclusive public space
Category: recreation & sport
Building status: in use
Construction period: From June 2016, until October 2016
Location: San Carlos, Venezuela
Coordinates: 9°39'45.4'' N, 68°35'40.7'' W
Tags: reuse building, local resources, low budget, recycled recources, art
Project ID: 737
Published: 6 April 2017
Last updated: 4 March 2019
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (159):
prev
next
  • homeproject1
    Sekeping Tenggiri Homestay
    Guesthouse integrated the new with the existing…
    Design: Seksan design
    Location: Kuala Lumpur, Malaysia
  • homeproject2
    Beroots Chapel
    Renovation of an old chapel.
    Design: berootstudio
    Location: Oaxaca de Juárez, Mexico
  • homeproject3
    Million Donkey Hotel
    REuse abandoned buildings to re-connect a divid…
    Design: feld72
    Location: Prata Sannita, Italy