shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

The purpose of this project is the collective transformation of public habitat with the construction of a public meeting, recreation and cultural space by the community and for the community of Los Mártires neighborhood. The starting point is an already existing park (which is abandoned at the moment) located on the old banks of La Guadaleja River. For this purpose, it is necessary to re signify this public space, which is now in a bad state, as a place for social integration, and creating a space for the encounter of people from different ages, and so, the collective construction of society.

This neighborhood is characterized for having urban scale facilities (a public university, a soccer stadium) which, in spite of their importance, are not integrated with the urban and social structure of the neighborhood. This generates urban empty spaces that (taking into account the social conditions of the neighborhood) become spots for delinquents and drug consumers. We can mention La Guadaleja Park as one of these spots.

 

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


the core team Edit

The participants are members of the community who are politically active and have been involved with different processes and situations in which democratic practices in the neighborhood have been exercised. Their level of organization and work has allowed them to have access to governmental funding, and also to raise funds by themselves through different events like fairs and public collects. This has been done in order to develop projects with a high social impact like the public library of the neighborhood (which does not exist anymore) meal centers for children and assessment for member of the community who want to work or study.

Show more
Show less


what is still needed and why Edit
Supply:

Due to the high costs of construction materials and lack of community resources Los Mártires neighborhood, we need to be supported to achieve the following:

Construction machinery:
• Truck - Transportation of materials
• Soil compactor, bulldozer - Necessary for removal and adjustment of the land.

Construction materials:
• Concrete and steel bars - Construction of foundations and support structures, flowerpots, containers road curbs, theater stage and plate parking
• Stone slabs - Footpath Construction
• Immunized Wood - Construction module library and children's games
• Machines exercise outdoors - Provide elements to the exercise area
• Street furniture – Concrete chairs, drinking fountain
• Chain link mesh - Closing of multiple court
• Bricks - Construction of stairs, chairs, flowerpots, theater stage

As co-responsibility of the community for the project, the inhabitants provide the following materials and supplies:
• Trees - Required to develop reforestation of the park
• Recycled tires - Collection and processing to build the walls and grandstands
• Sand, dirt - To fill and form bricks with recycled tires
• Hand tools - hammers, shovels, wheelbarrows


As consideration for companies that offer support, a decrease will be managed in paying their taxes and spaces will be provided to set their advertising inside the park.

Design input:

Within the working group that is developing the La Guadaleja Park there is ROJO Red de arquitectura y territorio Foundation, formed by architects with experience in design of public space, therefore with the support of the Foundation is supplemented the design capacity required for the project.

Now, the Guadaleja Park has been developed up to the architectural preliminary draft and is at the stage of constructive technical development, and although as architects, we have experience in developing constructive solutions and details, there are techniques that we apply in which we have experience, this is the case of the walls of stabilization and bleachers built with recycled tires in this sense the project requires the participation of consultants who provide us support in the consolidation of the technical details necessary for the construction of these elements.

Funding support:

The approximate budget for the total development of the Guadaleja Park is COP $200´000. 000 equivalent to USD $72,000. Is considered this amount for the construction of trails pedestrian, module of library, acquisition and construction of furniture (chairs, cans, drinking fountains) construction of platforms of permanence, walls and stands made with rims recycled and the acquisition of materials and labor.

This approximate budget contains the total costs for construction of the project, but contemplating the possibility of acquiring resources through donations on materials, equipment and labor, is expected to reduce the amount of money needed to develop the Park.

Taking into account that the municipality of Ibague is the principal developer of urban infrastructure, the community leaders have managed to this entity the above resource acquisition, opening the possibility of partially funding the proposal, this management is still in development, thanks to her have been generated dialogues with the entity for the viability of a contribution of $30,000,000 equivalent to USD $10,500.

Has advanced management for the acquisition of necessary materials through the support of members of the community where you could reach having transportation and staffing rims and land necessary for construction, in addition to this expected procurement of resources through bazaars, collections or raffles, the maximum amount expected to be collected in this way is COP $5,000,000 equivalent to USD $1,800.

Advice:

The team has the necessary technical support for the development of the design proposal at the level of consultancy which is at the stage of draft taking into account that is required to move forward with the implementation of constructive planimetry, in this sense is commitment to ROJO Red de arquitectura y territorio Foundation developed the requirement to consolidate the ideas and translate them for the stage of work.
Within our technical team have:
3 architects: Daniel González, Tatiana Moreno and Diana González.
1 topographer: Miguel Cabezas.
2 environmental engineers: Yuli Jiménez, Diana Torres.
1 Pedagogical adviser: Laura Gabriela Ceballos.
1 community leader: Luz Marina Rodriguez.
2 constructors: Farfan family.
1 Carpenter: Ismael González.
1 electrician: Luis Villamil.

And lack of technical support from a professional team for the development of:
-Study of soils.
-Structural calculations.

The management of permissions territorial for the development of this space as Park is has advanced from the community what us guarantees to give use of this space.

Promotion:

Them spaces of communication and promotion of the project will have limited to the work community advanced, therefore, not is has promoted by media different to it call in scale neighborhood. However, we consider appropriate and important to put in knowledge work is aimed at developing informing the process that has involved the project, with the aim of capturing new potential partners, foundations or other people can share the same and additionally serve as references for other communities through the people that comprise them are those who promote projects and identifying their own needs and carrying out the necessary work to the interior of the same.

For this purpose would be considered having a Communicator or a person in charge of the promotion through social networks.

Due to which it had not referred to this factor within the project don't have in mind any consideration for this activity.



impact Edit

Los Martires is a working class neighborhood located in the small city of Ibagué (Colombia), inside of which there is a big qualitative and quantitative deficit of public space, and in which we can observe several risks for the consolidation of life as individuals and as a community. We can see that there is a high rate of school desertion, drugs consumption, gangs and theft, which are problems that affect all the age groups that form part the community and that normally hang out around La Guadaleja Park.
Based on the Heideggerian thesis of inhabit as inherent to humans as they are on earth, and build as essential part of living, the approach of this project creates the conditions for that at all stages (planning, construction and inhabiting) this act of affirmation of being is enhanced, based on criteria that relate the public space and architecture with its forms of production and the imaginaries that define and conditioned it.

Show more
Show less




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: La Guadaleja park: collective requalification of public habitat
Description: Collective transformation of public habitat
Category: meeting place
Design: Daniel Mauricio González Rodríguez
Consultants: Fundación Rojo red de arquitectura y territorio (Rrayt)
Building status: proposal (Buildify submission)
Needs: supply, design input, funding support, advice, promotion
Location: Ibagué, Tolima, Colombia
Coordinates: 4°25'41.7'' N, 75°12'57.3'' W
Tags: education, informal settlement, landscape, recycled recources, empowerment
Project ID: 674
Published: 1 October 2016
Last updated: 3 December 2019
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
ALL SUBMISSIONS (27):
prev
next
  • homeproject1
    Practical Training College Sangha
    The Practical Training College in Sangha puts a…
    Location: Sangha, Dogon Country, Mali
    Needs: supplyfunding supportpromotion
  • homeproject2
    A tree for a house
    Women center as inspiration for use of locally …
    Location: Maji Moto, Tanzania
    Needs: supplydesign inputwork forcefunding supportadvice
  • homeproject3
    TuCuna: Creative and Sustainable School
    Timber and bamboo seismic-resistant school for …
    Location: Ica, Peru
    Needs: funding supportpromotion
RELATED PROJECTS (162):
prev
next
  • homeproject1
    FAVA School for Individuals with Autism
    Voz Alta Autistic Foundation's headquarters and…
    Design: Urban-Think Tank
    Location: Caracas, Venezuela
  • homeproject2
    School by the Lagoon
    Reclaiming lagoon using tsunami debris to re-bu…
    Design: Contemporary Architecture
    Location: Maligakadu, Sri Lanka
  • homeproject3
    Primary School Gangouroubouro
    School ensemble
    Design: LEVS architecten
    Location: Gangouroubouro, Mali