shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Collectif Saga just came back after 6 months building a pre-school in an informal settlement, Joe Slovo Township, Port Elizabeth, South Africa. 

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Add


cultural and social context Edit

The new crèche has been designed and built by the architect studio Collectif Saga, in partnership with Indalo and Love Story. With on average the same budget as an RDP house (houses built by the government) the project tries to show that by building in a different way we can off the uses better, bigger and more flexible spaces. Thus, a RDP house is in average 36m2 while the building we erected is 138m2. This was made possible by using mostly recycled materials which were mostly free or of low cost and by establishing efficient building techniques.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

One big objective of the project was to try to develop simple and reproducible processes, which would give the community the tools and knowledge to reproduce these processes for their own development. We decided to use similar materials to what they use for construction (palettes, corrugated sheets, tyres etc.). Those were then transformed in order to make a durable, solid building with a high architectural value. We also integrated various members of the community throughout the process in order to continuously share this knowledge. It was a two-way knowledge exchange in the sense that we have a lot to learn from the community who everyday build and rebuild using limited resources from their own environment. It was important for us to show that we can also have fun with these cheap materials and that, as architects, we have to find the means and the tools to transform those in unique and functional objects.

Show more
Show less


earth and climate Edit

One of the biggest challenges of this site was the rainwater issue. In fact, every time it rains in Joe Slovo, there is mud everywhere. Thus, we decided to raise the building in order to make sure it does not get flooded. We also created exterior decks that are above the ground so that the kids can still play outside. Retention walls and tranches were put in position in order to have a better and more efficient water flow on site. In the sanitation building, the floor is covered of crushed shatterproof glass (noncutting) in order to prevent the space to become extremely dirty when it rains.

Show more
Show less




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Silindokulhe Community Hall
Description: The construction of a community hall by collectif saga
Category: education
Design: Collectif Saga
Building status: in use
Construction period: March to September 2015
Location: Port Elizabeth, South Africa
Coordinates: 33°49'43.7'' S, 25°29'38'' E
Tags: community practice, development cooperation, education, informal settlement, low budget
Project ID: 568
Published: 28 November 2015
Last updated: 17 July 2017
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (211):
prev
next
  • homeproject1
    Thon Mun Community Centre
    Thom Mun Community Center is situated northeast…
    Design: Project Little Dream - Francis Wong, …
    Location: Takeo, Cambodia
  • homeproject2
    vrijburcht
    Pioneering example of a bottom-up, community-le…
    Design: Hein de Haan/ CASA Architecten
    Location: Amsterdam, IJburg, Netherlands
  • homeproject3
    Chiwiñas Shadows
    Temporary Public Space, mostly built with local…
    Design: Basurama, Xioz adi , La Paz Stencil, …
    Location: El Alto, Bolivia
We like this project