shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Slovo Hall is one of several initiatives of the Slovo Park Project , which began as a small research project in the University of Pretoria’s Architectural Honours Year to expose the students the issues faced by South Africa’s urban poor.

The process culminated in a joint a built project between the residens of Slovo Park and the students, with not only a physical product, but many intangible outcomes that extended beyond simply ‘another community project’.

This hall and civic area would provide the people of Slovo Park with a place for them to meet and determine the future for themselves.

Project Participants:

Slovo Park Community Development Forum, Slovo Park Business Forum, Carin Combrinck, Jhono Bennett, Jacqueline Cuyler, Isabel Van Wyk De Gouveia, Claudia Fillipe, Linda Makgubutlane, Carla Taljaard, Yolandi Viljoen, Omar Horzook, Tuliza Sindi, Abbey Walsh, Kiana Martins, Clare Hughes, Ingmar Buchner, Tialise Taljaard, Alexander Melck

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Slovo Park is situated in a politically and socially sensitive stretch of land south of Soweto. The community has been known by national government as Nancefield, by local council as Olifantsvlei and in the last five years as Slovo Park named in honour of South Africa’s first minister of housing and former Umkhonto we Sizwe General, Joe Slovo.

This forced changing of identity reflects an on-going struggle faced by the leadership of Slovo Park to gain recognition as a legitimate settlement to access governmental support. This battle has been fought through constant shifts in governmental policy, power and promises for the community of Slovo Park. Amidst the struggle, stories of sinister land dealings have emerged, outlining a possible truth that the ground beneath Slovo Park could have been sold from under the community’s feet. These allegations surface as the leadership of Slovo Park prepares itself to take action.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

The original student group and subsequent projects facilitated by 1to1 - Agency of Engagement have been undertaken through participative research an design exercise. 

The meetings vary between large 'community meetings' that take place to discuss bigger issues in Slovo and smaller focuss groups with various members fo the organised social structures in Slovo Park.

These exercises take form in workshops and organised session to unpack and determine the spatial and scial needs of each stage of the project - with more intense design discussion and debates often takeing place on the building site with make shift models and sketching tecniques. 

 

Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Slovo Hall.
Description: Empowering community through active participation process
Category: public & culture
Design: 1to1 - Agency of Engagement
Building status: in use
Construction period: Jul 2010 - current
Location: Johannesburg, South Africa
Coordinates: 26°18'18.1'' S, 27°54'1.6'' E
Tags: participation, community practice, student participation, incremental development, informal settlement
Project ID: 458
Published: 15 April 2014
Last updated: 3 May 2014
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (189):
prev
next
  • homeproject1
    SIWI Architecture community centre
    Design and Construction of SIWA Architecture Co…
    Location: SIWA OASIS, Egypt
    Needs: design inputfunding supportadvice
  • homeproject2
    Grande Hotel Beira
    A former luxury hotel, currently a vertical slu…
    Design: José Porto & Fransico de Castro
    Location: Beira, Mozambique
  • homeproject3
    Caracas Metro Cable
    Caracas Metro Cable—public transportation system
    Design: Urban-Think Tank
    Location: Caracas, Venezuela
We like this project