shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

After the success of the MOVING schools competition and the completion of MOVING School 001. Building Trust were approached to deliver a similar mobile school design for a further school community. HOPE school which is 50km east of Mae Sot were desperately in need of a new school building to be located within a dense bamboo forest. With the assistance of Jan Glasmeier from Agora Architects and funding Japan Association for Mae Tao Clinic (JAM) we were able to build a third MOVING School.

 

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

It is very integral to the strength of the project that the local community including teachers and parents are consulted on the school design. During the MOVINGschool 003 build parents, teachers and pupils were very keen to help build their new school classrooms and helped on site to build the school foundstions. Working with Ironwood Studio ensured the employment of local apprentices highly skilled in metal and wood work.

The concept of the MOVINGschool project is to provide displaced or informally settled communities with safe well designed spaces that provide the core functions of both school buildings & community hubs. In order for this to be sustainably achieved the buildings are transportable, yet convey a sense of permanence & stability. Providing education to displaced groups is integral to ensuring the loss of a generation does not occur. The project is a reaction to the lack of long term security felt by displaced community groups & the lack of secure sustainable investment routes for aid agencies where land is rented or disputed.

The cultural and social context of the project is more complicated than with most projects for when thinking about each of these areas one has to consider both local and migrant cultures both of which share similarities but also marked differences. The most important issue is identity and the need for Migrant communities to keep their own identity while also meeting requirements of the hosting communities. With any migrant/ refugee situation this is an incredibly sensitive area and for designers and architects adds to the complexity of consultation and contextualisation of designs.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

The skeletal steel frame is designed for zero waste using uniform sized elements or divisions of standard lengths. Reclaimed tyres filled with gravel form foundations which can be relocated along with the school if desired.

The wall material is a twin polycarbonate which was kindly donated by Bayer Thailand. We greatly appreciate their support for our projects. The material creates a sun resistant, light classroom environment for HOPE school pupils.

A cementitious wood board material was used to create a strong and easy to clean floor for the school classrooms.

Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: MOVING school 003
Description: A mobile, relocatable school building
Category: education
Design: Atelier COLE and Jan Glasmeier
Consultants: Tall Engineers
Building status: in use
Construction period: 1 month
Location: Mae Sot, Thailand
Coordinates: 16°47'33.1'' N, 98°39'43.4'' E
Tags: participation, community practice, education, low budget
Project ID: 419
Published: 31 October 2013
Last updated: 4 November 2014
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (209):
prev
next
  • homeproject1
    Khuda-Ki-Basti
    Incremental Development SchemeSelf constructed …
    Design:
    Location: Hyderabad, Pakistan
  • homeproject2
    Integrated People-driven Reconstruction
    Rehabilitation of 23 villages of ca. 3500 famil…
    Design: UPLINK Team, Hunnarshala (Bhuj, India…
    Location: Banda Aceh, Indonesia
  • homeproject3
    Primary School Tanouan Ibi
    School ensemble
    Design: LEVS architecten
    Location: Tanouan Ibi, Mali