shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

This refurbishment intends to offer a new quality-based, morphological-exploration for a social entrepreneurship incubator in a low-income area in León, Guanajuato, México.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit
Show more
Show less


materials and building techniques Edit

Reused steel profiles and Wood treated for exteriors were used. As one of the core principles of the studio, sustainability is approached in this project through solar control strategies and passive ventilation. For instance, the wooden lattices angle in the south-east façade provides passive solar heating in winter (solar radiation penetration), and direct solar radiation protection in summer.

To achieve a complex responsive morphology, several parametric tests where run in grasshopper, allowing the evaluation of the skin´s performance and select the best relationship between functioning and aesthetics.

As most studio projects, materials are an honest expression of its nature. Wood is from local source with a basic treatment to be exposed outdoors. Many structural elements where recycled from a roof placed in the old garage area.

The project proves how low budget implementations can offer spatial quality with innovation.

Show more
Show less


earth and climate Edit

Leon has a particular weather, reaching almost 40°C and 10% relative humidity, during the summer and 5°C during the winter.

Show more
Show less




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Incubadora Social ITESM-Bancomer
Description: This refurbishment intends to offer a new quality-based, morphol
Category: education
Design: SHINE Architecture
Consultants: Minche Mena, Michael Smith, Ruben Vazquez, Jose Zermeno
Building status: in use
Construction period: 2011
Location: Leon, Mexico
Coordinates: 21°8'16.8'' N, 101°39'34.8'' W
Tags: wood, community practice, low budget, recycled recources
Project ID: 183
Published: 17 December 2011
Last updated: 17 May 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (181):
prev
next
  • homeproject1
    Stade fishermens net huts
    Design:
    Location: Hastings, East Sussex, UK
  • homeproject2
    Huis te Wiel
    Restoration and repurpose of an existing farmho…
    Design: NEXT architects and Claudia Linders w…
    Location: Eck en Wiel, Netherlands
  • homeproject3
    living root bridge
    Centuries old bridge, grown from tangled roots
    Design:
    Location: Mawlynnong, India