Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

The House of Plenty (in Dutch, Huis van overvloed) is a meeting and a co-working place constructed by a team of volunteers, professionals and entrepreneurs and built entirely out of reclaimed materials. Sourced from the street, or donated by individuals or corporations, these are materials normally considered as waste and destined to landfill.

The house is located in Nijmegen, near the river Waal. The local city council has leased the land free of charge for three years, and afterwards is planning to use the house to accommodate foreign guests.

The project aspired to reuse the abundant materials around us and to engage volunteers to share immaterial resources such as the time, experience and network. The result is more than just a building, but also shared knowledge, network and new social value for those who participated.

image gallery Edit

technical drawings Edit

cultural and social context Edit

Collaboration has played an important role in the realization of the house:
Without any former building experience, the initiators managed to realize the building by collaborating with architect, constructors and builders who are part of the volunteers team of 170 people. Some donated materials; some offered their expertise; some offered workforce. Thanks to one of the neighbors who came with an excavator, the excavation of the foundation was done in 2 hours. The city council of Nijmegen has leased the land for free for 3 years and donated 8.000 pieces of pavement, which were leftover materials for a car park.

Now the house offers 32 working places free of charge. "The house is built by a group of people who shared their resources without expecting anything back. And we'd like to offer this place for free, only for those who would like to contribute, for example, by giving a lamp or by doing the dishes, and together we'll make this place prettier," said the initiators, "and it will be a place to grow social value; the place where social and sustainable ideas take place. This will facilitate a social network that share its time, energy, experience and expertise".

Show more
Show less

materials and building techniques Edit

The house is constructed of 600 oak pallets, donated by a German factory in Emmerik. Pallets are commonly reused in the Netherlands, but these pallets, originally from America, have been laying unused for 5 years due to their incompatible format. The director of the factory even came to bring these pallets.

The exterior wall has two layers of pallets, in between the isolation layer is composed of film and recycled texitile; the film is donated by a local building warehouse who wanted to get rid of its stock to make space for new collection.

For all the other materials needed, a wish list was posed on the blog. In this way, people could easily spread the word and thus materials were gradually collected during the building process. Besides donating materials and workforce, money was also donated who "has nothing to donate, besides money". This cash donation went directly to purchase the flooring.

By using passive energy technology, the structure will be self-sufficient. Solar panels and mirrors to bounce back extra light are all part of this hands-on and collaborative building experiment.

Show more
Show less

earth and climate Add

Love the 'House of Plenty' concept. Its great when you have lots of one reclaimed/salvaged material, makes detailing and working the material a lot easier. Makes designing extra fun! Great Project. BartJan
Thursday 24 October 2013 at 10:24 | Comment - Like

Project details
Project name: House of Plenty
Description: Eco-friendly structure built entirely of reclaimed materials.
Category: housing
Design: Ralf van Tongeren & Waarmakerij
Building status: demolished
Construction period: July 2012 - June 2013
Demolished: burnt down
Location: Nijmegen, Netherlands
Coordinates: 51°51'18.8'' N, 5°52'16.6'' E
Tags: community practice, participation, hands-on, recycled recources, local resources
Project ID: 389
Published: 24 July 2013
Last updated: 30 August 2013
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
  • homeproject1
    The Chance Initiative
    The project aims to work together with villager…
    Location: Katunge Village, Dhading District , Nepal
    Needs: supplydesign inputwork forcefunding supportadvicepromotion
  • homeproject2
    Chiwiñas Shadows
    Temporary Public Space, mostly built with local…
    Design: Basurama, Xioz adi , La Paz Stencil, …
    Location: El Alto, Bolivia
  • homeproject3
    Casa Chuy
    An intervention using 100% recycled materials
    Design: SHINE Architecture
    Location: Leon, Mexico