0
shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

The project of the new school in the village of Fansirà Corò, was started thanks to a program for public infrastructures promoted by AFRICABOUGOU, an Italian Onlus which sustains literacy development in the rural municipality of Yelekebougou.

The intervention was necessary due to the impossible conditions of use of an existing building built some ten years earlier, found now in very weak state.

The complex rises in a small plantation of ‘neem’, planted during the ‘90s. In this context the realization of the school is seen as an opportunity to experiment in all its phases a process of participatory collaboration with the future users of the structure.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

The whole village, including the students of the school, participated daily in the construction process of their own school. They worked everyday, a part from Fridays which are market days. 

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

Like in the local tradition, earth is the main construction material. The attention in limiting imported tecnology unknown by the locals was crucial in order to preserve the auto-construction techniques of the local population. Most of all this was taken into account in order to avoid the creation of economic dependence, often generated by this kind of benefic projects. These concerns prompted the use of the nubian vault as a principal construction method. This technique is based on the use of raw earth roofing, built without the use of metal sheets, wood or molds. It enabled the creation of environments with particularly comfortable conditions.  

The construction of the classrooms has been done following the standard dimensions provided by the ministry of education, in order to give knowledge of the existence of these standards to the locals. Furthermore the use of standard dimensions has driven the designers to define an hybrid structural system which along the vaults uses an overturned T cement truss in order to cover longer span. Two T trusses plus three vaults create the module for one classroom. This modular system, after only 10 days necessary to set up the construction site and regulations, gives the possibility to build a complex completely out of earth with tools present in the village.

The structure of the building with foundations, walls and roofing was realized during the dry season over three months whilst the finishings like plaster, flooring and furniture were completed by the end of the following season. 

The construction of the school costed overall around € 26.000. 

 

Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Collective School in Fansirà Corò
Description: Community School in Fansirà Corò village
Category: education
Design: Emilio Caravatti, Matteo Caravatti
Consultants: Paul Tienou, Emile Coulibaly, Moussà Traorè, Adriano Konatè, Cristina Traorè, Francis Bananà Panero, Jean Paul Ouattarà, Elena Verri
Building status: in use
Construction period: 2010-2011
Location: Yelekebougou, Mali
Coordinates: 12°58'0'' N, 8°1'60'' W
Tags: bricks, community
Project ID: 378
Published: 21 May 2013
Last updated: 17 August 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (84):
prev
next
  • homeproject1
    Catenarius
    An experimental brick dome for rural communities.
    Design: Ramiro Alexander Meyer Cáceres
    Location: Paraguay
  • homeproject2
    Wenzai True Jesus Church-Our Pray Room
    This place was originally an old abandoned pigg…
    Design: TJC Arch Studio
    Location: Changhua, Taiwan
  • homeproject3
    vrijburcht
    Pioneering example of a bottom-up, community-le…
    Design: Hein de Haan/ CASA Architecten
    Location: Amsterdam, IJburg, Netherlands