2
shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

The intervention takes place in the House of Chuy, on the outskirts of Leon, Mexico. The project responds to settlements in the northern outskirts of the city, at the foot of the Sierra de Lobos, in Leon Mexico.

In a space of 18 m2, the expansion is intended to be a room attached to the existing dwelling, over the house, on the second level and only using recycled or reused products and materials.

Steel profiles that comprise the structure are 100% recycled, and the first use of all the exterior wood was the packaging of German machinery for an Italian factory factories located in the region.

Casa Chuy adopts an experimental morphology; however the concept recalls the mountain shape, in an abstract reinterpretation of it. The general function involves rest as major activity.

The construction site was started after several weeks of experimentation of both forms, and materials, and finding out the most locally suitable and available for the intended use.

Casa Chuy is a project  undertaken by SHINE Architecture based on the needs of Chuy and lack of resources to implement the extension.



image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Most of the population that grow on this outskirts of the city, have been living in a one single room. As the family grows, the house grows along; they built by themselves the second floor, the garage, the main room. Most of the construction of the houses around the area are a DIY (Do It Yourself), meaning they are developed by the people that inhabit the same area. 

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

Recycled Wood and Steel profiles were used. Due to context for this project, the main structure was made with 100% recycled 4" PTR steel profiles, then painted (protecting from rust), making a single unified structure. It took about 2 weeks to finish the skeleton.

The outer skin, was made with Second use Pine Wood, vertically installed, the inner is plywood.

Under the bioclimatic, buffers operate between the outer skin and the inner timber which both allow free air flow pattern giving a comfortable interior space, the volume also has a regular series of openings which allow sunscreen proper lighting and ventilation of the space, protecting the most critical guidance and opening views of the foothills of the Sierra de Lobos which is north faced.

As the construction took about 2 months to be completed.

Show more
Show less


earth and climate Edit

Leon has a particular weather,  reaching almost 40°C and 10% relative humidity, during the summer and 5°C during the winter.

 

Show more
Show less




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Casa Chuy
Description: An intervention using 100% recycled materials
Category: housing
Design: SHINE Architecture
Consultants: SAAi
Building status: in use
Construction period: May 2012 - October 2012
Location: Leon, Mexico
Coordinates: 21°12'13.3'' N, 101°40'0.4'' W
Tags: community practice, hands-on, case study, low budget, low income
Project ID: 344
Published: 20 February 2013
Last updated: 14 May 2013
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (166):
prev
next
  • homeproject1
    The Chance Initiative
    The project aims to work together with villager…
    Location: Katunge Village, Dhading District , Nepal
    Needs: supplydesign inputwork forcefunding supportadvicepromotion
  • homeproject2
    Chiwiñas Shadows
    Temporary Public Space, mostly built with local…
    Design: Basurama, Xioz adi , La Paz Stencil, …
    Location: El Alto, Bolivia
  • homeproject3
    Casalata
    Social Housing, Urban and Environmental Education
    Design: Ângelo Lopes | Helena Gomes | Lara P…
    Location: Mindelo, Cape Verde